Osemnáste vianočné DIY – vianočné raňajky 🙂
Dnešné DIY bude špeciálne, pretože nebudeme vyrábať dekorácie alebo darčeky, ale spoločne si pripravíme raňajky s vianočnou tematikou. Na svoje si prídu milovníci sladkého aj slaného. Recepty dokážu pripraviť aj menšie detičky, stačí len menšia asistencia rodičov.
Sladké raňajky
Ak preferujete sladké raňajky jednoducho nakrájajte ovocie a vyskladajte z neho rôzne vianočné motívy. Alebo skúste fantastické lievance. Na ich prípravu budete potrebovať:
- 200g hladkej múky
- 50 g hnedého cukru
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajíčka
- 250 ml mlieka
- pol čajovej lyžičky škorice
- olej
- štipka soli
Postup:
- Zmiešame si múku, polovicu cukru, vanilkový cukor, prášok do pečiva a škoricu.
- Potom pridáme žĺtky z 2 vajec, 2 lyžice oleja, mlieko a štipku soli.
- Pekne vymiešame a následne si z bielkov a druhej polovice cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý potom jemne vmiešame do cesta varechou.
- Lievance si opečieme na panvici, ktorú si pred prvým lievancom potrieme olejom za pomoci servítky. Opekáme ich na minimálnom ohni aby sa nepripálili. Keď sa začnú tvoriť bublinky lievance otočíme.
Slané raňajky
Ak patríte medzi milovníkov slaných raňajok, fantastickým tipom sú určite jednohubky zo salámu, syra a rôznej zeleniny. A určite by ste mali skúsiť aj jednu z našich pomazánok, na ktoré budete potrebovať:
- základ:
- balenie Lučiny alebo iného syrokrému
- 3 trojuholníky taveného syra
- 2 čajové lyžičky horčice
- pol cibuľky
- soľ
- príchuť:
- buď 2 vajíčka
- alebo 1 konzervu rybičiek
- alebo 20 dkg šunky a lyžicu tatárskej omáčky
Postup:
- Pol cibuľky nakrájame na čo najmenšie kúsky.
- Pridáme syrokrém, tavený syr a zmiešame do hladkej zmesi.
- Keď máme zmes vymiešanú pridáme 2 lyžičky horčice a soľ podľa chuti.
- Vajíčková pomazánka: vajíčka uvaríme na tvrdo – približne 15 minút, necháme vychladnúť, potom nakrájame na drobno a pridáme do pripravenej zmesi.
- Šunková pomazánka: šunku nakrájame na čo najmenšie kúsky, pridáme ju do pripravenej zmesi spolu s lyžicou tatárskej omáčky. Aby chuť šunky viac vynikla, pomazánku môžeme rozmixovať ponorným mixérom.
- Rybičková pomazánka: konzervu otvoríme, vylejeme prebytočný olej a pridáme do zmesi.
A teraz už len prajeme dobrú chuť! 🙂
Zdroje: pinterest.com; varecha.sk