Vonku sa postupne viac a viac ochladzuje a preto Vám prinášame recept na pečený čaj, ktorý poriadne zahreje 🙂
Recept je jednoduchý, s menšou pomocou rodičov by ho mal zvládnuť každý, kto rád pomáha v kuchyni 🙂 Pečený čaj môžete spraviť z akéhokoľvek ovocia. Dnes si spravíme slivkový, ale výborný je tiež čaj z jabĺk, zázvoru, hrušiek alebo z drobného ovocia ako sú maliny, čučoriedky alebo ríbezle.
Na prípravu čaju budete potrebovať:
- slivky – 25-30 ks
- 1 citrón
- klinčeky – 10 ks
- badián – 5 ks
- mletá škorica – 1 čajová lyžička
- cukor – približne 5 -10 polievkových lyžíc, záleží ako sladký chcete čaj 🙂
- vanilková pasta alebo pol balenia vanilkového cukru
- plech s priemerom cca 37cm
- 3 dc uzatvárateľný pohár
Postup:
1. Ovocie si dobre umyjeme. Slivky vykôskujeme, nakrájame na štvrtinky a rozložíme na plech. Polku citróna nakrájame na kolieska a uložíme na slivky, druhú polku odšťavíme a použijeme neskôr.
2. Pridáme klinčeky, badián a vanilkovú pastu podľa potreby.
3. Šťavu z citróna zmiešame s lyžičkou škorice a polejeme ňou ovocie. Následne pridáme cukor a zasypeme ním všetko ovocie.
4. Pečieme pri teplote 200-250 °C približne 45 minút, kým ovocie nepustí šťavu. Zmes občas premiešame 😉
5. Keď je už čaj upečený, preložíme ho do pohára a po ochladení ho uložíme do chladničky. Alebo rovno do šálky! 🙂